Ιόνιο

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

 

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Η γυναικεία φορεσιά της Ζακύνθου είναι μια φορεσιά απλή. Αποτελείται από μια μεταξωτή λευκή μαντίλα, φαρδιά πουκαμίσα, με φούσκα μανίκι και ανοιχτή λαιμόκοψη, απλή υφασμάτινη ποδιά εμπριμέ με διακόσμηση από το φυτικό βασίλειο.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ

ΑΝΔΡΙΚΗ

Η ανδρική κερκυραϊκή φορεσιά ξεκινάει από το κεφάλι, το οποίο προστατεύει ένα ψάθινο καπέλο. Λευκό βαμβακερό υποκάμισο με πέτο γιακά. Μαύρο τσόχινο γιλέκο, ανοιχτό κάτω. Πολύπτυχη βράκα από βαμβακερό ή λινό ύφασμα, που κάνει μύτη στο μέσον, μεταξύ των ποδιών. Λευκά βαμβακερά σκαλτσούνια (κάλτσες), έως το γόνατο.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ

Χαρακτηριστική η γυναικεία φορεσιά της Κέρκυρας. Χαρακτηρίζεται από απερίγραπτη πολυπλοκότητα και πολυχρωμία σχεδίων και ποικιλομορφία, ανάλογα με τον τόπο προέλευσης. Επίσης, από περίτεχνα κεφαλοκαλύμματα. Βαρύτιμα και μεγαλόσχημα κοσμήματα συμπληρώνουν την εμφάνιση.

 

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

ΑΝΔΡΙΚΗ

Οι άνδρες φορούν στο κεφάλι τους κοντό, λευκό σκούφο. Άσπρη υποκαμίσα, με πέτο. Σταυρωτό γιλέκο. Ίδια βράκα, μυτερή στα γόνατα. Ζωνάρι στη μέση.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ

Πλούσια μαντίλα, πλούσια υποκαμίσα, μπροστοποδιά, ανοιχτογάλαζη φούστα, φαρδιά κάτω.

 

ΚΥΘΗΡΑ

Χαρακτηριστικό της ενδυμασίας ο μακρύς πέπλος, πουκαμισάκι με ιδιαίτερο δαντελωτό γιακά, γιλέκο ανοιχτό έως χαμηλά και φόρεμα μακρύ κι επιβλητικό. Κοσμείται ελάχιστα. Είναι μακρύ τόσο, ώστε ίσα να φαίνονται τα υποδήματα.

 

ΛΕΥΚΑΔΑ

Σωστό κομψοτέχνημα αποτελεί η φορεσιά της νύφης της Λευκάδας. Αποτελείται από ένα μαύρο βελούδινο χρυσοκεντημένο φέσι. Οι νύφες το φορούν στραβά και πάντα στα αριστερά. Είναι κεντημένο στην επιφάνεια με χρυσοκλωστές. Το σπαλέτο, ένα μεταξωτό μαντίλι, σταυρώνει μπροστά και φθάνει έως τη μέση.  Ένα φόρεμα με μακριά μανίκια, μεταξωτό ή μαλλινομέταξο. Καταλήγει φαρδύ και πολύπτυχο. Και ο τσουμπές, ένας μακρύς επενδύτης, με κοντά και παράξενα μανίκια. Ο τσουμπές στην πλάτη φέρει ωραιότατο κέντημα.

Αναζήτηση

Ελληνικές Ενδυμασίες - Copyright 2013 - 2018     Κατασκευάστηκε από την Digital Project